Deneyimsel Oyun Terapisi
Kimi çocuklar hayatlarının bazı zamanlarında zor bir süreç içine girebilirler. Örneğin anne babanın ayrılması, arkadaş edinmede zorlanma, okulda ya da evde değişimlere adapte olamamak, hırçınlık, içine kapanıklık vs. Bazı çocuklar bu tür dönemlerde başka çocuklara nazaran daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilirler. Eğer siz ya da çocuğunuzun hayatındaki başka bir büyük, çocuğunuzla iletişimde ya da onun kimi davranışlarında zorluk yaşıyor ise oyun terapisi size yardımcı olabilir.
Neden Oyun Terapisi?
Yetişkinler olarak bizim için yoğun duyguları (öfke, üzüntü, kıskançlık, kaygı vb.) kelimlere dökmek, bu duygulara neyin sebep olabileceğini açıklamak zordur. Henüz gelişmekte olan beyinlere sahip çocuklar için bu daha da zor. Ancak çocuklar yaşadıkları zorlanmaları ve bunların neden olduğu yoğun duyguları oynadıkları oyunlara yansıtır. Bu yüzden oyun terapisi, çocukların dünyasına oyun ile dahil olan ve çocuğun deneyimlerini anlamak için oyun içerisinde kendisini ifade etmesini destekleyen bir yöntemdir.
Oyun Terapisi Kaç Yaş Aralığına Uygulanır?
Oyun terapisi, çocuğun sembolik oyun yeteneğini kazandığı 2 yaş itibariyle başlar. Yaklaşık 11 yaşında sembolik oyun kaybolmaya başladığı için bu yaştan sonra oyun terapisi tercih edilmez.
Peki nedir, sembolik oyun?
Bu oyun çeşidinde çocuk, oyuncakları ve/veya nesneleri başka nesneleri temsil etmesi (sembolize etmek) için kullanır. Örneğin, çocuk “bir yastığı bebek-miş gibi” kullanabilir. Çocuk oyun sırasında problem çözme, amaç bulma ve anlaşma gibi pek çok bilişsel beceriyi sergiler.
Oyun Terapisi Hangi Problemlerle Çalışır?
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Telaş, üzüntü, korku, kızgınlık gibi duyguların normalin üzerinde olması
Başkalarının ya da kendinin canını acıtacak hareketlerde bulunması (başını duvara vurma, başkalarına yumruk atma)
Anne ve/veya babadan ayrılırken aşırı tepki verme (ağlama, korku),
Sosyal içe kapanıklılık,
Güven eksikliği ve depresyon,
Ailedeki değişimlere uyum sağlamada zorlanma,
Sebebi anlaşılmayan baş ve karın ağrıları.